Romanya OECD ( İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı ) Alt Komisyonuna katılımcı oldu

OECD Forum 18 toplantıları 28-30 Mayıs tarihlerinde Paris’te yapıldı. Toplantılarda  katılımcı olarak bulundum.

Romanya adaylık sürecinde bulunduğu OECD’ye üye olmak  stratejik hedef ve dış politikaları açısından çok önemli gördüğü bu teşkilatın 20 kurucu üyesi bulunmaktadır (ABD, Avusturya, Kanada, Fransa, Hollanda, Lüksemburg, Almanya, İtalya, İngiltere, Belçika, Danimarka, İrlanda, Yunanistan, İsviçre, İsveç, İspanya, İzlanda, Norveç, Portekiz ve Türkiye).

Romanya Nisan 5 2018  İnsanı yardımların finansmanı ve gelişmesine katkı sağlayan komisyona (DAC )katılımı  kabul edildi. Orta vadede tam üyelik bekleniyor.

Gündemdeki en önemli maddelerden biri 2018 Ekonomik Raporun açıklanması idi. Gelişmelere değinilirken mevcut muhtemel risklerin de altı çizildi. OECD Baş Ekonomisti Alvaro Santos Pereira ana noktaları şöyle özetledi;
– Küresel gelişme yatırımların ve ticaretin artması ile yüzde 4’lere ulaştı.
– Son üç çeyrekte OECD ülkeleri mali konularda yumuşama göstermeye başladı.
– OECD ülkelerinde 1980 yılından bu yana en yüksek istihdama ulaşıldı.
– Önümüzdeki yıllarda petrol fiyatlarında ve ticarette baskılar oluşabilir ve mali ortamı etkileyebilir. Özellikle faizlerdeki artışlar borcu yüksek olan ülkeleri etkileyebilir.
– Şu anda eğitim, iş becerileri ve dijital alt yapı yatırımlarında düzenli reformlar ana büyüme hedefleri olarak görülüyor.

Son on yılda küresel olarak gayri safi milli hasıla da artışlar devam ederken Çin ve Hindistan başı çekti. Buna bağlı olarak OECD ülkelerinde 2016 yılından itibaren özel sektör ve kamu yatırımlarında artış gözlendi ve devam edeceği tahmin ediliyor. Yine 2016 dan bu yana küresel ticarette artış kaydedilirken aynı şekilde liman trafiklerinde artış kaydedildi. Bu gelişmelere bağlı olarak petrole talep arttı ve son iki yılda fiyatlar yukarı doğru seyretmeye başladı. Petrol üreten ülkeler üretim artışına henüz karar vermediklerinden ekonomide bir risk olarak algılanıyor.

Kaynak