Romanya da 2018 Büyümesi Türkiye ile İkili Ticarete Etkisi Nasıl Olur?
Avrupa Birliğinin 2018 Birinci Çeyrek raporuna göre Romanya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası(GSYH) 2018 ilk çeyreğinde de 2017 gibi olmasa da kuvvetli bir büyüme gösterdi. Mali politikalarda ortaya konan genişleme politikası tüketimdeki artışın devamı sağlandı. 2016 yılında küçülen yatırımlar 2017 ‘de büyüme trendine geçti ve makine, ekipman ve konut sektöründe yatırımlar arttı.Bunun yanında gelecek tahminlerine bakınca istihdam hala dar bir çerçevede devam ediyor. Enflasyon da ise bu yıl geçen yıla göre artışın devamı bekleniyor. Kamu maaşlarındaki artış ise bütçe açığında daha fazla bir derinleşmenin oluşmasını öngörüyor.
2018 de tüketim alışkanlıklarında enflasyonun artmasıyla birlikte bir düşüş beklense de yine de büyüme bekleniyor. Avrupa Birliği projelerindeki artış yatırımları olumlu etkileyecek. GSYH da büyüme %4.5 beklenirken 2019 tahmini ise %3.9 öngörülüyor. 2018 ve 2019 da ithalatta artış beklenirken cari açığın açık vermesi GSMH’da büyümenin azalması bekleniyor.
2017’de vergilerin düşmesiyle tüketiciye olumlu yansıyan fiyatlar 2018 yılının ikinci yarısında genel olarak yiyecek ve enerji fiyatlarında bir artış beklenmekle birlikte tüketimdeki büyüme beklentisi devam edecek.
Romanya Milli Bankası 2008 den bu yana ilk defa rahat bir seyir izleyen Mali politikalara sıkılık getirirken faizleri % 0.5 den % 2.25 e çekti. Büyümeyi negatif etkilemesi bekleniyor.
Romanya ekonomisine genel olarak bakınca büyüme beklentisi tüketime bağlı olarak devam edecek.
Türkiye açısından baktığımızda tüketimdeki devamlılık avantaja dönebilir. Özellikle bir zamanlar 1 Ron 0.75 iken bugün 1 Ron 1.1 TL. Dövizdeki bu gelişmelere bağlı olarak ithalatta diğer ülkelere karşı iyi bir rekabet yapılabilir. Türkiye’den ithalat maliyeti Avrupa Birliği üyelerine göre farklı bir konuma geldiğinden kısa bir süre için fırsat penceresi açıldı. Türkiye’deki dövizdeki dalgalanma bu günlerde Romanya’da yeni fırsatlar yaratabilir.