Avrupa Birliği , İngiltere ve Almanya Mücadelesi

Avrupa Birliği ülkelerinden bazıları son üç yıldır krize girdiğinden beri Almanya’nın yoğun desteği ile başta Yunanistan olmak üzere borç yapılandırmaları ve bankacılık düzenlemeleri ile batışlar önlendi ve kısmi de olsa krize giren ülkelerde toparlanmalar sağlandı. Buna rağmen Britanya ve Almanya arasındaki çekişme hiç bitmedi.

Britanya ve Almanya çekişmesi geçmişlere uzanıyor . Peter Hopkirk’in yazdığı ‘On Secret Service East of Constatinople’ (İstanbul’un Doğusunda Bitmeyen Oyun’ adlı Kitabı  Hüseyin Aykol’un tavsiyesi ile okumuştum. 19. Yüzyılda Hindistan’daki  İngiltere İmparatorluğunu yok etmek üzere İngiltere’nin rakipleri özellikle Prusya İmparatorluğunun başlattığı gizli eylem planlarını anlatıyor. Bugün yine aynı çekişmeyi İngiltere ve Almanya arasında görüyoruz. Bu rahatsızlık devam ettiğinden  Britanya Avrupa Birliğinden çıkmak için referanduma gitmek istemesi ile başlattığı süreç bunun en önemli bir kanıtı oldu.

The Guardian gazetesine göre Başbakan David Cameron referandum ile bir kumar oynuyor. Tahminlere göre İskoçya’nın bağımsızlık referandumu ve 2015 seçimlerinin kazanılması 23 Haziran referandumunun da istenildiği gibi neticeleneceğinin tahminleri yapılıyor. Mevcut hükümet ekonomide kısa dönemdeki maliyetlere odaklanmış ve para birimi Euro’ya geçilmesine karşı çıkıyor. Avrupa Birliğinin gevşek para politikasına geçmesi ile birlikte negatif faize dönülmesi ya Avrupa Birliğinin tek para birimiyle daha kuvvetlenmesi sağlanacak ya da tam aksine Birliğin dağılabileceği konuşuluyor. Buna karşın Birlikten ayrılması ile pound’un değer kaybına uğraması ve hayat standartlarının gerilemesinin ise göz ardı edildiği belirtiliyor.
David Cameron geçtiğimiz Şubat ayında Avrupa Birliğinden ayrılmamak için bir dizi değişiklikler listesi sundu. Buna karşın bir çok madde değişmeden aynı kaldı.

Bu gelişmeler esnasında İngiltere eski Merkez Bankası Başkan’ı Mervyn King ani bir çıkışla  avro’un tek para birimi olarak projelendirilmesinin yanlış bir başlangıç olduğunu ve bunun arkasındaki itici gücün de Almanya’yı gördüğünü, bu yüzden de Almanya’nın Birlikten ayrılması gerektiğini belirtti. Avro’un ekonomik matematiğinin  hiçbir zaman tutmadığını ve  AB liderlerinin sadece ve sadece politik nedenleri ön planda tutarak desteklediklerinin altını çizdi.
Asırlık savaşlar şekil değiştirse de hiç bitmeyecek gibi görünüyor.